Ali bi moral začeti blog?

Leto 2022 je, na Pinterestu ste in kamor koli pogledate, vam nekdo govori, kako zaslužiti denar na spletu. Zdaj je na voljo toliko možnosti, kot jih še nikoli ni bilo – zdaj lahko imate uspešno kariero kot svobodnega pisanja, prodajo storitev kot virtualni pomočnik, dropshipping, svetovanje, coaching ali trženje – in seveda bloganje.

Blog bi morali začeti, če:

Ste radovedni in strastni

Ste že kdaj padli v zajčjo luknjo Wikipedije? Poiščete eno stvar, nato vidite zanimivo povezavo in kliknete, da preberete o nečem drugem. Naslednja stvar, ki jo veš, je minili dve uri in praktično si strokovnjak za rusko folkloro. Morda nekega dne niste vedeli, da določen hobi sploh obstaja, naslednji dan pa ste popolnoma očarani z informacijami in navodili. Ali pa morda obstaja tema, ki vas res navdušuje in požrete vse informacije, ki jih o njej najdete.

Bloganje je lahko odličen način za zaslužek, vendar je v prvi vrsti projekt strasti. Če ste po naravi radovedni in se radi sprašujete o tem, zakaj in kako, je lahko bloganje odličen način za deljenje tega, kar se naučite, s širšim občinstvom.

Rad pišeš

Tukaj izpostavljam enega mojih najljubših citatov iz pisanja, kjer naj bi Dorothy Parker rekla: »Sovražim pisanje. Rad sem pisal.” Ljudje, ki pišejo, pogosto pravijo, da ne marajo pisanja, vendar so k temu prisiljeni. Ne glede na to, če ste tip osebe, ki piše za rekreacijo, ne glede na to, ali veselo razbijate tipkovnico ali se mučite nad vsako besedo, je bloganje odličen način za pisanje o stvareh, o katerih želite pisati, in morda celo plačani za to.

Ste samomotivirani

Bloganje je veliko dela. Tudi hobi blog, ki ga vodite zaradi užitka namesto dobička, zahteva veliko več kot le sedenje in tipkanje nekaj objav, in če želite blogati za denar, morate biti pripravljeni delati dolgočasne stvari, tudi ko nočem delati dolgočasnih stvari.

Če ste samomotivirana oseba, ki lahko pazi na končno igro in moč tudi pri najzahtevnejših (izmislil sem si to besedo, vendar deluje) nalog, da bi ohranil svoj blog, boste našli zabavni deli vodenja bloga še toliko bolj nagrajujoči.

Želite delati zase

Sovražiš svojo službo. Ali pa morda ne sovražiš svojega dela, ampak sovražiš svojo pot na delo. Morda ste na porodniškem dopustu in se zavedate, da bi raje ostali doma s svojimi otroki, kot da bi se vrnili na delo, ko bo vaš čas potekel. ALI pa ste morda kreativni metulj z velikimi načrti in velikimi idejami, ki ga misel, da bi ga “upravljal” nekdo drug, neznosno duši (živijo!).

Bloganje je mnogim ljudem kot uresničitev sanj, saj so lahko mojstri lastne produkcije, si postavljajo lastne urnike in obdržijo popoln ustvarjalni nadzor nad stvarmi, ki jih proizvajajo. Pokažite mi delo za nekoga drugega, ki zagotavlja te ugodnosti!

Želite deliti z ljudmi in jim pomagati

To je VELIKO. Koncept bloganja kot »dajanje dnevnika na spletu, da ga bodo tujci brali« je več kot zastarel. V našem hiperpovezanem svetu uporabljamo tehnologijo za povezovanje z drugimi ljudmi in za izboljšanje lastnega življenja. Če ste v tem zaradi pohval in občudovanja ter se želite samo pogovarjati o svojem dnevu in svojem življenju, izberite psa namesto bloga.

Če pa želite pomagati ljudem, jih nečesa naučiti ali ljudem ponuditi vrednost, ki jo lahko uporabljajo v vsakdanjem življenju, je bloganje najboljši način, da to dosežete. Ne glede na to, ali gre za upravljanje financ (blogi o osebnih financah so veliki!), starševstvo, ki ostane doma, ustanovitev malega podjetja, vse, kar uporabljate internet, da se naučite narediti bolje, so stvari, ki jih vaša potencialna publika uporablja internet, da se nauči, kako narediti tudi bolje. Zakaj ne bi ustvarili bloga in delili, kar se naučite, z lastnim delom in pomagali drugim ljudem pri tem?

NE bi smeli začeti bloga, če:

Tako kot vse drugo v življenju tudi bloganje ne more biti primerno za vsakogar. In čeprav menim, da je bloganje odlična izbira za skoraj vsakogar, obstajajo tri stvari, ki so po mojem mnenju velik pokazatelj, da vam bloganje morda ne ustreza:

Morate biti upravljani

Nekateri ljudje najbolje delujejo, ko jim nekdo drug pove, kaj je treba narediti. V tem ni sramu – in iskreno, če to velja za vas, vam ne manjka tečajev in tečajev, ki se jih lahko udeležite kot bloger in vam bo dal navodila po korakih za vaš blog. Če pa preprosto ne morete delati samostojno, če potrebujete nekoga drugega, da določi roke s posledicami, ali če raje ne bi prevzeli odgovornosti in odločali o poti naprej, bloganje morda ne bo najbolj primerno za vas. – tukaj je veliko odločanja, ki se bo le povečalo, ko bo vaš uspeh rasel.

V njej ste za hiter denar

V redu, tukaj se bom naredil res nepriljubljen: ne glede na to, koliko je tistih »10.000 $ v mojem prvem mesecu!« poročila o dohodku vam povedo, da bloganje ni hiter denar. Potreben je čas za izgradnjo okvira, objavo vsebine in povečanje števila bralcev. Ne glede na redke izjeme, ljudje, ki so v svojem prvem mesecu bloganja zaslužili denar, ki je spremenil življenje in nadomestil dohodek, bodisi niso blogerji prvič, niso iskreni glede tega, kaj štejejo za »prvi mesec« ali pa se pomišljajo na svoje številke.

Prvih nekaj mesecev bloganja je veliko trdega dela za malo plače. Potreben je čas, da zgradite svojo strategijo občinstva, vsebine in monetizacije, in čeprav ni nenavadno, da ljudje med tem zaslužijo nekaj sto dolarjev, če pogledate, to je precej usrana plača na uro. Če želite začeti od nič in imeti do konca tedna 50.000 $ na bančnem računu, je bolje, da kupite srečko.

Ne morete pogoltniti svojega ponosa

Ni dokončnega vodnika, kako blogati na pravi način in nikoli ne delati nič narobe. In tudi če sprejmete predloge za vsak posamezen proces na svojem potovanju, je še vedno element ustvarjalnosti, za katerega se boste spraševali, ali ste ga dobili »prav«. Ko pišem to objavo, je ta blog v zgodnjih fazah svojega življenja in že večkrat se mi je izkazalo, da se motim v stvareh, v katere sem mislil, da sem prepričan, večkrat.