9 korakov, ki vam bodo pomagali naučiti se česar koli

Učenje novih stvari ob ohranjanju vloge vodje, vizionarja in predanega delavca je izziv, vendar ni nemogoče.

Kot podjetnik se boste veliko učili – to je, če želite biti uspešni. Naučili se boste veščin, ki jih lahko uporabite pri vsakodnevnih opravilih in operacijah; dejstva in informacije o vaši panogi, prodajalcih in konkurenci; in seveda lekcije, kako se izboljšati.

Toda medtem ko žonglirate z vsakodnevnimi obveznostmi podjetništva in si razbijate možgane, da bi rešili težave, povezane z njimi, se boste morda težko naučili novih stvari.

Pogovorite se z nekom, ki se je tega že naučil.

Pomislite na nekaj zahtevnega, česar ste se naučili narediti, po možnosti sami, od tal navzgor. Verjetno ste na tej poti naredili veliko napak, za nazaj pa verjetno poznate nekaj bližnjic in nasvetov, ki bi vam lahko prihranili veliko časa. To je skoraj povsod res; tudi najbolj tehnični in zapleteni predmeti imajo bližnjice, ki jih lahko uči vsak, ki je dovolj seznanjen s snovjo.

Vaš prvi korak je torej, da poiščete in se pogovarjate z ljudmi, ki so se že naučili tega, kar se učite; vprašaj jih za nasvet in verjetno ga boš dobil.

Potopite se v učni proces.

Do zdaj bi morali vedeti, da je večopravilnost slaba. Ko vaši možgani poskušajo narediti več stvari hkrati (zavestno), običajno na koncu ne uspejo v vsem. Če se želite nekaj naučiti, se morate potopiti v učni proces. Če obiskujete lekcije, berete knjigo ali gledate spletne videoposnetke, se izolirajte in se osredotočite samo na to nalogo.

Izklopite obvestila in se ne pustite motiti. Tako se boste učili veliko hitreje in lažje.

Povezano: 5 načinov za spodbujanje učenja na vašem delovnem mestu

Učite se v kratkih rafah.

Najboljši način za učenje (in ohranjanje pozornosti) je, da svoja prizadevanja osredotočite na kratke rafale, na primer v 20- do 30-minutnih delih. Dlje kot to, vaša pozornost bo začela zmanjševati. Poskusite načrtovati svoje učne seje v teh kratkih blokih, namesto da si prizadevate za občasne maratonske seje.

Zapišite vse.

Iz več razlogov si stvari bolje zapomnimo, ko jih zapišemo. Morda zato, ker smo prisiljeni ponavljati, kar slišimo in mislimo, v pisni obliki, ali pa je psihološki “trik”, ki naš um nauči, da si je te informacije vredno zapomniti. Kakorkoli že, deluje. Ne glede na to, ali si zapisujete ali si zapomnite lekcijo, zapišite vse, kar lahko.

Osredotočite se na osnove.

Ko se učite nečesa novega, je koristno, da prezrete dlake in se osredotočite zgolj na najpomembnejše elemente svojega predmeta. Na primer, če se lahko naučite 2000 najpogostejših besed nekega jezika, boste lahko pokrili približno 80 odstotkov jezika. Če se učite šaha, pomnjenje uvodnih točk verjetno ni tako pomembno kot obvladovanje sredine igre in osnovnih taktik, kot je nabodanje.

Poiščite način za samopopravljanje.

Naš um se najbolje uči, ko dobimo takojšnjo povratno informacijo. Če je nekaj v redu, se moramo počutiti nagrajene. Če je kaj narobe, nas je treba takoj popraviti; to nam tudi preprečuje, da bi vadili ali vadili napačne stvari. Vaš sistem povratnih informacij je lahko odvisen od zunanje osebe ali delno nenehnih prijav z virom (npr. knjigo), da zagotovite, da je vse pravilno.

Dosledno vadite.

Obstaja splošno prepričanje, da je potrebnih približno 10.000 ur vadbe, da kdorkoli postane dober v nečem – to je ohranila knjiga Outliers Malcolma Gladwella. Empirični dokazi kažejo, da to ni povsem res, vsekakor pa obstaja veliko dokazov, da sta praksa in ponavljanje vaše najboljše orodje za učenje.

Tako so naši možgani povezani; Bolj ko nekaj počnemo, pomembnejše postaja in bolj se nam vtisni v spomin.

Pojasnite, kaj ste se naučili, nekomu drugemu.

Če želite preveriti svoje znanje o neki temi, jo poskusite razložiti komu drugemu. To vas prisili, da preoblikujete svoje prirojeno znanje in ga ponovno pregledate od tal navzgor. To je popoln test, da ugotovite, ali ste nekaj resnično ponotranjili – ali pa ste se samo učili.

Izogibajte se potapljanju.

“Dip”, izraz, ki ga je skoval Seth Godin, se pojavi, ko dosežete točko nezadovoljstva ali nezanimanja s svojim učenjem. Morda ne boste več opazili novosti v svoji temi ali pa se boste morda počutili izgoreli; v vsakem primeru boste izgubili zagon, prenehali s študijem in ne boste obvladali svoje veščine ali znanja.

Propadu se lahko izognete tako, da vaše študijske navade nenehno nagrajujejo; postavite mejnike na poti in eksperimentirajte z novimi učnimi taktikami, da vam ne bo dolgčas.

Učenje novih stvari ob ohranjanju vloge vodje, vizionarja in predanega delavca je lahko izziv, vendar zagotovo ni nemogoče. S temi strategijami se boste lahko učili hitreje in učinkoviteje kot kdaj koli prej.