9 trikov za produktivnost za zaposlene lastnike malih podjetij

Odlični lastniki malih podjetij niso samo dobri v tem, kar počnejo, temveč tudi v tem, da svoj čas izkoristijo na najboljši možni način.

1. Osredotočite se na globoko delo, ne na plitke motnje.

Kot lastnik podjetja ste verjetno preplavljeni zaradi nenehnih motenj in zahtev po vašem času – e-pošta tukaj, papirje tam, telefonski klici, ki jih je treba vrniti, sestanki, ki jih je treba voditi, in požari, ki jih je treba pogasiti. Čeprav ste zaposleni, se lahko vaš čas zdi razdrobljen. In čeprav ste do konca dneva izčrpani, se vam lahko zdi, da niste dosegli ničesar bistvenega. Z lahkoto je osredotočiti pozornost na stvari, ki se pojavljajo čez dan, ne da bi se sploh lotili smiselnega dela, ki vodi vaše podjetje naprej.

2. Osvobodite si čas s tehnologijo.

Oglejte si naloge, ki jih opravljate iz dneva v dan, z novim pogledom. Ročno izdajanje računov nekaj strankam tu in tam se morda ne zdi veliko, toda kako se ta čas sešteva v dnevih, tednih in mesecih? Če vsak dan opravljate iste naloge, verjetno obstaja tehnična rešitev, ki bi lahko delovala hitreje in vas osvobodila za pomembnejše stvari!

3. Utišajte obvestila naprave.

Ustavite tok žvrgolenja, zvončkov in utripajočih luči, ki prihajajo iz vaših naprav. Če želite dobro opraviti delo, utišajte obvestila. Raziskave so pokazale, da vas lahko celo kratka prekinitev, kot je preverjanje opozorila na telefonu, dejansko stane več minut osredotočenosti. To je zato, ker vsakič, ko vaše delo prekine manjša motnja, lahko vaši možgani vzamejo 25 minut, da se vrnejo k prvotni nalogi. Da zaščitite svoj čas, utišajte obvestila ter redno preverjajte e-pošto in sporočila. Še bolje pa je, da naprave ne bodo vidne, da vas ne bo mikalo, da bi jih tako pogosto preverjali.

4. Povečajte energijo z delom v 90-minutnih ciklih.

Kljub našim najboljšim prizadevanjem naša raven energije ne ostane konstantna skozi ves dan. Namesto tega vedno upadamo in tečemo med stanji duševne produktivnosti in počitka. Raziskovalci so odkrili, da ti cikli približno ustrezajo 90-minutnim odsekom produktivnega dela, ki jim sledi naravni potop, ko si naši možgani vzamejo odmor in si opomorejo. Če želite biti produktivni, se ne borite proti naravnim ritmom svojega telesa: namesto tega poskusite delati v korakih po 90 minut, ki jim sledijo pomembni odmori.

5. Vzemite si prave odmore.

Namesto da bi odšli stran od računalnika in si vzeli pravi počitek, si bodo proste trenutke natrpali z več e-pošte ali nadoknaditvijo klicev. Zakaj bi uživali ob kavi na soncu ali se sprehodili po bloku, ko bi lahko opravili “prave” stvari? Toda čeprav se zdijo neresni, odmori dejansko zagotavljajo ključno obdobje okrevanja, ki vam omogoča, da se vrnete na delo s prenovljeno osredotočenostjo in energijo – več, kot bi imeli, če bi ravnokar delali neprekinjeno.

6. Naredite več s tehniko Pomodoro.

Ideja je preprosta: nastavite časovnik za 25 minut in začnite delati na nalogi. Po preteku 25 minut si vzemite 5-minutni odmor. To je bistvo »tehnike Pomodoro«, zavajajoče preprostega načina, da nehate odlašati in opraviti stvari. Nekaj je pri opravljanju svojega dela v 25-minutnih delih, kar olajša začetek. To je način, da se osredotočite in se potopite v svoja najpomembnejša opravila brez pomislekov in izogibanja, ki se pogosto zgodita prej.

7. Bodite pametni pri sestankih.

Verjetno ste že slišali običajno godrnjanje: “Ta sestanek bi lahko bil e-poštni naslov!” Velja pa tudi obratno: kako pogosto ste bili zavzeti v skupinsko razpravo s 25 e-poštnimi sporočili, ko bi zadostoval 5-minutni sestanek? Uporabite sestanke kot strateško orodje, ki prihranite čas in povečate učinkovitost. To pomeni, da sklicujete hitre sestanke, kadar je to smiselno, in prekličete dolgočasne sestanke, ko ni.

8. Spremljajte svoj čas in blokirajte motnje.

Uporabite aplikacijo za spremljanje časa, porabljenega za produktivna in zamudna opravila. Še posebej težko je biti objektiven glede tega, kako preživljamo čas na spletu, in morda boste presenečeni, ko boste videli, koliko tega je na primer namenjenega branju strani z novicami ali preverjanju družbenih medijev.

9. Ustvarite odlično rutino za delo od doma.

Ker mnogi med nami še vedno delamo od doma, nas lahko čim boljši način preživljanja časa in način ustvarjanja domačega okolja naredimo srečnejše in produktivnejše. Če želite kar najbolje izkoristiti svojo rutino dela od doma, si oglejte te bistvene nasvete.