Nasveti o finančnem načrtovanju, ki bi jih morali upoštevati vsi potniki

Ko potujete, ne želite, da vas motijo denarne težave. Vsekakor ne želite zamuditi odličnega dogodka ali izkušnje, ker niste dobro načrtovali svojih financ. Nora Dunn, finančna načrtovalka, ki je postala svetovna popotnica s polnim delovnim časom, iz prve roke ve, da skrbno načrtovanje potnih stroškov vodi do boljšega časa. Ne glede na to, ali potujete v Atlantic City, Himalajo ali Rim, boste srečnejši, če ne boste porabili svojega proračuna.

Ugotovite stroške vašega potovanja

S finančno programsko opremo lahko obvladate verjetne stroške vašega potovanja. Zelo težko je določiti natančen potovalni proračun, saj so potovanja za vsakogar tako različna. Vaš proračun se bo razlikoval glede na to, ali vozite, plujete ali letite na cilj; bivanje v hotelu ali s prijatelji; ali prehranjevanje ali kuhanje v najemu. S programsko opremo tudi lažje vidite, kako se vaši predvideni stroški ujemajo z realnostjo.

Nastavite potovalni varčevalni račun

Če so vaši stroški plačani do trenutka, ko zapustite hišo, lahko odstranite veliko stresa. Ena od rešitev je vzpostavitev namenskega varčevalnega računa. Izberite račun, ki ima čim višjo obrestno mero in ni dostopen prek bankomata. Redni prispevki na potovalni račun in dodajanje dodatnih sredstev, ko jih imate, bo pripomoglo k rasti vašega potovalnega sklada.

Uporabite kreditno kartico pametno

Kreditne kartice so najpreprostejši način za rezervacijo letov, varne hotelske rezervacije in druge spletne dogovore. Če se za celotno potovanje zanesete na eno kartico, je enostavno slediti, kaj ste porabili in kje. “Pokličite izdajatelja kreditne kartice, da ga opozorite na prihajajoče načrte potovanj, da zmanjšate možnosti, da bo vaša kartica zamrznjena, medtem ko jo poskušate uporabiti v tujini,” pravi Dunn. Dodaja, da je pameten previdnostni ukrep nositi drugo kartico za nujne primere, ločeno od glavne kartice. Tako boste imeli rezervno kopijo, če vam ukradejo prvo kartico. Druga prednost plačila s plastiko je, da niste odgovorni za stroške, če je kartica ukradena.

Več o menjalnih tečajih

Če potujete zunaj Združenih držav, bo menjalni tečaj dolarjev za tujo valuto vplival na vaš proračun. Če pogledate menjalni tečaj, preden greste, boste bolje razumeli, kako daleč se bodo vaši ameriški dolarji v resnici raztegnili. Dunn ugotavlja, da je še ena prednost uporabe kreditnih kartic ta, da z njimi dobite boljši menjalni tečaj, kot če zamenjate dolarske bankovce za tuji denar. Če imate več kot eno kartico, lahko prihranite denar z uporabo tiste, ki ima najnižje provizije za porabo v tujini.

Naredite načrte za plačilo rednih računov

Vaše hipotekarno podjetje in javne službe ne bodo nehali pošiljati računov samo zato, ker ste na dopustu. Če boste nekaj časa potovali, se morate prepričati, da boste plačali vse, kar je zapadlo. “Avtomatizirajte vse, kar lahko in izkoristite spletno zaračunavanje in plačilne sisteme za upravljanje svojih stroškov iz tujine. Večina ponudnikov storitev vam bo vaše račune poslala po e-pošti, vi pa jih lahko plačate neposredno prek spleta prek svojega bančnega računa.”

Razmislite o sklenitvi zavarovanja

Življenje ti ne daje brezplačne vstopnice samo zato, ker si na dopustu. V nekaterih delih sveta se boste morda morali soočiti s posebno neprijetnimi boleznimi ali paraziti. Dunn pravi, da je potovalno zavarovanje za kritje zdravstvenih stroškov koristen previdnostni ukrep, ki vas lahko reši pred ogromnimi računi zdravnika.