5 stvari, ki jih lahko storite z WordPressom brez kodiranja

Zdaj vam bomo pokazali, kaj je mogoče doseči v WordPressu, tudi če ne znate kodirati (ali ne želite, glede tega). Pojdimo!

1. Ustvarite spletne strani in spletne trgovine

“Ustvarjanje spletne strani” je zelo širok izraz. Lahko se sklicujemo na blog, spletno trgovino, spletno mesto storitve ali celo portfelj. Obstaja več vrst spletnih mest in z WordPressom lahko ustvarite katero koli od njih.

Platforma je kot nalašč za bloganje takoj iz škatle in če želite voditi spletno trgovino, lahko uporabite brezplačen vtičnik WooCommerce – ali drug vtičnik za e-trgovino. Z drugimi besedami, zelo malo je, kar ne morete storiti s pravo kombinacijo vtičnikov in tem.

Če ste novi pri delu na svojem spletnem mestu, vam bo morda koristen tudi vtičnik za gradnjo spletnih mest.

Ustvarjalnik spletnih mest je eden najboljših načinov za prilagajanje spletnega mesta, še posebej, če raje uporabljate vizualni vmesnik. To je intuitiven način sestavljanja spletnega mesta, saj si lahko vizualizirate vsak razdelek, ne da bi vam bilo treba skrbeti za razumevanje osnovne kode.

2. Spremenite postavitev in zasnovo vašega spletnega mesta

Eden najboljših vidikov uporabe WordPressa je, da lahko drastično spremenite postavitev in zasnovo svojega spletnega mesta samo z zamenjavo tem. Če lahko najdete temo, ki ustreza vašemu slogu in lahko vaše spletno mesto zasije, vam morda ne bo treba opraviti veliko dela po meri, da bi stvari izgledale popolno.

V idealnem primeru boste izbrali temo, ki vam omogoča prilagajanje sloga spletnega mesta in vsakega elementa na vaših straneh. 

3. Dodajte kompleksno funkcionalnost z uporabo vtičnikov

Predstavljajte si, da gradite novo spletno mesto in se zavedate, da potrebujete kontaktni obrazec, da bodo obiskovalci stopili v stik z vami. Z WordPressom je vse, kar morate storiti, poiskati najboljše vtičnike za kontaktne obrazce, prebrati njihove funkcije in se odločiti, kateri je najbolj primeren za vas.

Vtičniki so velik razlog, zakaj je WordPress tako priljubljen, saj omogočajo vsakomur, da z nekaj kliki na svoje spletno mesto doda novo funkcionalnost. Če vam vtičnik ni všeč, ga lahko preprosto odstranite in poskusite z drugim. Izbirate lahko med na tisoče brezplačnih in vrhunskih možnosti, celoten postopek pa pogosto traja manj kot minuto.

Ista zgodba se ponovi za skoraj vsako funkcijo, ki si jo lahko zamislite, da bi jo implementirali na svojem spletnem mestu. Uporabite lahko vtičnike za spodbujanje spletne prodaje, pomoč pri optimizaciji iskalnikov (SEO), dodate klepet v živo na svoje spletno mesto, če naštejemo le nekaj možnosti.

Vsi ti prejšnji primeri predstavljajo vrsto funkcionalnosti, ki bi zahtevala znanje kodiranja za samostojno izvajanje. Vendar pa je po zaslugi CMS potrebno le malo raziskav, da bi našli najboljšo možnost. Če poznate PHP, se lahko celo preizkusite v ustvarjanju lastnih vtičnikov, ne glede na to, ali so za osebno uporabo ali da jih delite s svetom!

4. Odpravite težave s svojo spletno stranjo

Čeprav je to zelo redko, lahko občasno naletite na napako med uporabo WordPressa. Vaše spletno mesto se na primer morda ne bo naložilo in vam bo prikazalo samo prazno stran. Včasih boste dobili časovno omejitev prehoda 504 ali celo napako »Ni mogoče vzpostaviti varne povezave«. Vse to je lahko zmedeno, če ste novi na platformi, vendar je dobra novice, da jih je vse relativno enostavno popraviti.

Zaradi njegove priljubljenosti je enostavno najti vodnike, ki vam bodo pomagali odpraviti katero koli napako WordPress. Običajno so rešitve preproste in jih je pogosto mogoče izslediti do manjših težav, kot je pokvarjen vtičnik.

Morda boste morali včasih poigrati z datoteko ali dvema, da se stvari spet zaženejo. V teh primerih je razumevanje kode, ki si jo ogledujete, lahko koristno, vendar ni nujno potrebno, če upoštevate podroben vodnik.

Če kdaj naletite na napako WordPress, potem mora biti vaša prva postaja naš osnovni vodnik za odpravljanje težav, ki vam bo pomagal prepoznati njen vir in ga popraviti. Ko vam bo uspelo popraviti eno ali dve od teh, boste spoznali, da odpravljanje težav ni niti približno tako zastrašujoče, kot ste si morda predstavljali!

5. Varnostno kopirajte in preselite svoje spletno mesto

Ni pomembno, katero vrsto spletnega mesta uporabljate ali katero platformo uporabljate, vedno poskrbite za redne varnostne kopije. Če niste seznanjeni, je varnostna kopija kopija vašega spletnega mesta, kot je bilo videti na določeni točki. To lahko uporabite, če bi se z vašim spletnim mestom kaj zgodilo, zaradi česar je pokvarjeno ali neuporabno. Nato se lahko vrnete na starejšo različico varnostne kopije.

Pravzaprav priporočamo, da varnostno kopirate svoje spletno mesto vsaj tedensko in še pogosteje, če vsebino objavljate v tesnem urniku. Nekatere platforme za gostovanje WordPress poskrbijo za to namesto vas z dnevnimi varnostnimi kopijami. Vendar pa je vedno dobro, da veste, kako to storiti sami.